wtorek, 31 maja 2011

Krem z pomidorów z cynamonem

Przypomniała mi się zupa, którą robiłem do tej pory  3 razy, w różnych modyfikacjach. Ostatnio na sposób grecki: z cynamonem i serem feta. Jako zagryzka pieczywo czosnkowe pasuje idealnie. Oto ona:

2 marchewki
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
pomidory w puszcze bez skóry (mogą być też świeże, chociaż te w puszce pachną pomidorami przez cały rok)
2 łyżki przecieru pomidorowego (zamiast tego można dodać po prostu więcej pomidorów ;)
kostka rosołowa
cynamon
ser feta
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Marchewkę, cebulę, czosnek obrałem i pokroiłem odpowiednio: w talarki, wiórki, kostkę. W dużym garnku rozgrzałem oliwę i smażyłem na niej warzywa aż w większości się przyrumieniły. Następnie zalałem wszystko wodą, dodałem kostkę rosołową i dusiłem pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie wrzuciłem pomidory oraz przecier pomidorowy i jeszcze dusiłem ok. 15 minut. Następnie zmiksowałem wszystko dokładnie blenderem, zachlapując dokładnie wszystko w promieniu 2 metrów. Prawie już gotowy krem postawiłem jeszcze na chwilę na ogień i przyprawiłem obficie cynamonem, do smaku pieprzem, solą i cukrem. Podałem Kamilci z dodatkiem sera feta pokrojonego w kostkę oraz z pieczywem czosnkowym. Smaczna zupka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz