Myślę, że mogę już powiedzieć, że sezon truskawkowy jest w pełni. A jeśli nawet jeszcze nie jest, to lada chwila będzie. Postanowiłem i ja skorzystać ze sposobności i przygotowałem lody. Początkowo miał to być sorbet truskawkowy, a wyszło coś więcej. Ani to typowy sorbet, ani typowe lody. Natomiast bardzo smaczne.
0,5 kg truskawek
opakowanie cukru waniliowego
150g serka mascarpone
cukier puder - do smaku
Truskawki umyłem i usunąłem szypułki. Wrzuciłem je do miski i dokładnie zmiksowałem blenderem. Gdy otrzymałem już pyszną truskawkową masę, dodałem cukier waniliowy oraz serek mascarpone. Miksowałem dalej za pomocą łopatek do ubijania, aż serek się dokładnie rozprowadził w truskawkach. Następnie dodawałem po trochu cukru pudru, próbując co jakiś czas. Następnie masę do miski i na co najmniej 10 godzin do zamrażalnika. Dzisiaj sobie zjadłem do kawy te pyszności. Ciekawe, co powie Kamilcia, gdy dzisiaj do mnie przyjdzie. Mam nadzieję, że będą jej smakować równie bardzo jak mi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz